Kitl Syrob Zázvorový se vyrábí za studena, z čerstvého, ručně lisovaného kořene zázvoru v BIO kvalitě.
Kitl Syrob
Zázvorový se vyrábí za studena, z čerstvého, ručně lisovaného kořene zázvoru v BIO kvalitě. Vylisováním získáme žlutou, olejnatou a vysoce a štiplavou šťávu, kterou zahušťujeme cukrem. Díky tomuto procesu je Syrob
Zázvorový nejen chutný, ale i bohatý na zdraví prospěšné látky.
Odkud pochází zázvor, který zpracováváme:
Zázvor z několika posledních šarží jsme dovezli z Peru. Tento peruánský BIO zázvor je sice menší než běžně dostupný asijský zázvor, ale má sytější barvu a výraznější aroma. Díky tomu má náš
Zázvorový Syrob svojí typickou chuť.
O zázvoru
„Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru.“
(česká lidová)
Zázvor má původ v jižní Číně a Indii, ale už v pozdní antice byl velmi rozšířen také v Evropě. Obchodní lodě jej dovezly do Řecka a Itálie, odkud ho římští vojáci přenášeli přes Alpy až na území Čech a Moravy. Latinský název zázvoru je zingiber, u Řeků se rostlina jmenovala zingíberis. Arabové používali označení gingebil, což je odvozeno od slova gingi, jak Arabové nazývali Indii. Všimněte si, jak názvy zázvoru kopírují prastaré obchodní stezky! Čilý obchod se zázvorem a jeho rozšíření po celém světě bylo umožněno zejména tím, že se kořen zázvoru v horku nekazí.
V lidovém léčitelství zázvor pomáhá při nachlazení a kašli. V tradiční čínské medicíně také zmírňuje žaludeční nevolnosti a zlepšuje trávení. Vědecky uznávané je užití oddenku zázvoru při funkčních poruchách zažívacího traktu a k ošetření symptomů cestovní nevolnosti (například v letadle nebo na lodi).