Inulin je přirozený zásobní sacharid, jež je přítomen ve velkém počtu rostlin. Mezi nejznámější jedlé rostliny obsahující inulin patří například cibule, česnek, artyčok nebo čekanka.
Inulin patří mezi nestravitelné oligosacharidy - vlákninu, kterou lidský organizmus nezpracuje v přední části trávicího traktu. Nepodléhá štěpení v kyselém prostředí žaludku ani působení enzymů v tenkém střevě. Prakticky bez povšimnutí se tak dostává až do tlustého střeva, kde teprve dochází k jeho štěpení. Zde však jeho úloha teprve začíná.
Význam inulinu:
- funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy
- V tlustém střevě vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro žádoucí a blahodárně působící bifidobakterie (Bifidobakterium bifidum)
- podporuje jejich růst a zároveň pomáhá potlačovat rozmnožování bakterií škodlivých (zejména klostridií).
- Tento účinek, kdy je podporován růst blahodárně působících bakterií a potlačována nežádoucí mikroflóra, je známý jako prebiotické působení inulinu
- pomáhá zlepšovat činnost střeva a posiluje imunitní systém.
- je součástí přirozené ochrany tlustého střeva před zánětlivými a nádorovými onemocněními a je rovněž prevencí střevních infekcí