Bioaktivní Přírodní vláknina pro zažívání 120 tbl
Výrobce: Pharma Nord Praha s.r.o., Pražská 387, 250 70 Odolena VodaExtra vysoký obsah vlákniny: přibližně 70 % potravní vlákniny
Doporučená cena: 277.00 KčVaše cena: 264.00 Kč
Tisk stránky |
Doporučit známému
Specifikace
Účinné látky: v 1 tabletě: ve 100 g: % doporučené denní
dávky v 1 tabletě:
dietetická vláknina 460 mg 63,6 g není stanovena
Výživové hodnoty: v 1 tabletě: ve 100 g: ve 12 tabletách:
energetická hodnota 1,9 kJ/0,45 kcal 262,8 kJ/62,9 kcal 22,8 kJ/5,5 kcal
bílkoviny 45 mg 6,2 g 540 mg
sacharidy 545 mg 75,4 g 6,5 g
– z toho dietetická vláknina 460 mg 63,6 g 5,5 g
tuky 7 mg 968,2 mg 84 mg
Produktová informace
Doporučená dávka:
Dospělí a děti od 12 let 4 až 12 tablet za den. Tablety zapijte dostatečným množstvím vody.
Individuální potřebu zvýšeného množství vlákniny lze zjistit postupným zvyšováním denní dávky.
Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Není určeno pro děti do 12 let věku.
Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu.
Slovo „Bioaktivní” se nevztahuje k ekologickému zemědělství.
* Zvětšuje objem stolice.
Hmotnost obsahu: 120 tablet = 86,8 g (± 5 %)
Složení:
Aktivní složka: rozpustná a nerozpustná vláknina z cukrové řepy a kůry citrusů, protispékavá látka: polyvinylpyrolidon (E 1201), plnidlo: mikrokrystalická celulóza (E 460), protispékavá látka: hořečnaté soli mastných kyselin (E 470b), zpevňující látka: oxid křemičitý (E 551), lešticí látka: hydroxypropylmethyl celulóza (E 464)
Uskladnění:
Uchovávejte při pokojové teplotě (15-25 °C), mimo dosah přímého slunečního světla.
Ukládejte mimo dosah dětí!
Doba minimální trvanlivosti je uvedena na spodní straně obalu.
Bioaktivní Vláknina
Bioaktivní Vláknina je doplněk stravy, který neobsahuje žádné přidané látky. Každá tableta obsahuje 460 mg vyvážené směsi přírodní, rozpustné i nerozpustné rostlinné vlákniny, která pochází z kůry citrusů a z cukrové řepy, jež zlepšuje funkci střev. Tablety Bioaktivní Vlákniny se užívají k vyrovnávání nedostatku vlákniny v moderních stravovacích návycích. Bioaktivní Vláknina působí v trávicím traktu a pomáhá zlepšovat zažívání a potíže se zácpou.
Co je potravní vláknina?
Potravní vlákninu najdeme v mnoha potravinách, jež jsou syrové či nezpracované. Patří ke skupině sacharidů, které nejsme schopni vůbec či jen málo trávit, tedy prostřednictvím našich trávicích enzymů rozkládat na cukry a škrob.
Rozpustná vláknina
Existují dvě hlavní skupiny potravní vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina se po smíchání s tekutinou mění na rosolovitou hmotu a může až 15krát zvýšit svoji vlastní váhu. Potrava zahrnující tento typ vlákniny zvětšuje objem střevního obsahu a zpomaluje jeho průchod tenkým střevem, odkud se do těla vstřebávají živiny.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina také do sebe vsakuje tekutinu, ale zdaleka ne tolik. Tento typ vlákniny zkracuje dobu, po kterou potrava zůstává ve střevech, a podobně jako rozpustná vláknina zvětšuje objem střevního obsahu. Část obsahu této vlákniny do určité míry kvasí a slouží jako výživa pro přirozenou střevní mikroflóru.
Vláknina a střevní mikroflóra
Naše střeva obsahují kolem jednoho kilogramu, u některých osob až dva kilogramy střevních bakterií, které se dělí asi na 160 různých druhů. Tyto střevní bakterie rozkládají pevné stravitelné bílkoviny a sacharidy ze stravy a jsou proto závislé na určitém množství vláknitých složek v naší stravě. Jídlo, které jíme, je důležité z hlediska počtu a rozložení různých druhů střevních bakterií.
Kromě zpracovávání vláknitých složek stravy střevní bakterie vylučují neurotransmitery, které ovlivňují náš metabolizmus, chuť k jídlu a imunitní obranu prostřednictvím lymfoidních buněk střevní sliznice.
Evropské stravovací návyky
Evropská strava prošla od toho, co bylo běžnými stravovacími návyky před stoletím, výraznou změnou. Zhruba před sto lety naše strava obsahovala mnohem více vlákniny než dnes a značnou část tehdejší stravy tvořilo lokální ovoce a zelenina. Obsah vlákniny v dnešní stravě se také snížil vlivem rostoucího průmyslového zpracovávání potravin, které zapřičiňuje obrovský nedostatek vlákniny v každodenní stravě.
Jaké jsou různé druhy vlákniny?
Celulóza je druh sacharidů, které lidé nejsou schopni strávit, protože nemají enzymy, které by je mohly rozložit. Celulóza se nachází v buněčných stěnách rostlin. Dobrým zdrojem celulózy je ovoce a zelenina. Celulóza na sebe váže jen malé množství tekutin.
Hemicelulóza je stejně jako celulóza nestravitelný sacharid. Spolu s pektinem tvoří prostředí, které obklopuje celulózu v buněčných stěnách rostlin.
Pektin je nestravitelná potravní vláknina, jež se nachází ve většině buněčných stěnách, pouze ne v dřevinách. Pektin obsažený v nezralém ovoci je převážně nerozpustný, zatímco při zrání ovoce se díky enzymům stává čím dál více ve vodě rozpustným. Pektin se používá například na výrobu želé.
Lignin není považován za sacharid, nýbrž patří do oddělené skupiny látek. Množství ligninu v buněčných stěnách kolísá. Lignin je látka, která dělá dřevo silným. Lignin je doslova nestravitelný.